Overslaan en naar de inhoud gaan

Ferro metalen

Binnen de metaal branche kennen wij natuurlijk een hoop soorten metalen. Deze zijn voor het gemak onderverdeeld in twee categorieën. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen ferro- en non-ferromaterialen. Ferro metalen zijn doorgaans legeringen waarbij ijzer het voornaamste bestanddeel is. Gangbare termen voor dit metaalafval zijn “oud ijzer” en “schroot”. Kobalt, nikkel en gadolinium worden, op grond van hun magnetische eigenschappen, ook gerekend tot de ferro metalen.

Economische waarde van ferro

In de afvalverwerking is het de verdeling tussen ferro- en non-ferrometalen belangrijk. De economie wordt namelijk een stuk aantrekkelijker, als de verdeling van de twee groepen in een vroeg stadium gebeurd. De groep ferro metalen vertegenwoordigd sowieso een belangrijke economische factor. Doordat ferro metalen regelmatig voorkomen, zijn er een diversiteit van technische toepassingen mogelijk. De economische waarde ligt hem dus in de kwantiteit van het metaal.

100% Recycling van metaalafval

Bij Raak Metals koopt alle gangbare soorten ijzer- en staalschroot (ferro). Deze worden door ons gesorteerd, bewerkt en opgeslagen. Hierna vindt uw metaalafval de meest efficiënte weg per vrachtwagen of schip naar verschillende staalfabrieken in binnen- en buitenland. Dit bespaart energie en primaire grondstoffen en is dus minder belastend voor het milieu en goed voor uw portemonnee. Tot slot wordt dit oude ijzer in de staalovens omgesmolten tot nieuw staal en kan het gebruikt worden voor nieuwe toepassingen.

Soorten ferro metalen die wij verwerken

Zoals gezegd, bestaan ferro metalen voor het grootste gedeelte uit ijzer. Hier is ook de naam ferro aan te danken, de scheikundige term voor ijzer is namelijk Fe. Binnen de ferro metalen is staal waarschijnlijk de meest gangbare soort, dit metaal bevat namelijk als hoofdbestand deel ijzer. Ferromaterialen of ‘oud ijzer’ kunnen ook weer onderverdeeld worden in diverse groepen. Hieronder vindt u een overzicht van ijzersoorten die wij innemen.

  • Licht ijzer / shredder materiaal
  • Zwaar ijzer / knipijzer
  • Balkijzer
  • Plaatstaal
  • Gietijzer
  • IJzerdraaisels